Korte film skal gøre vejen til information lettere

Der er meget, man som fisker skal have styr på. Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har lavet en række videoer, der guider igennem de mange emner på en let tilgængelig måde.

Det er ikke firkantede regler, regulativer og krav, der mangler i fiskeres hverdag. Samtidig skal man som fisker hele tiden sørge for at have et højt sikkerhedsniveau. Det kan være opgradering og tjek af udstyr for eksempel – til gavn for ens egen og besætningens sikkerhed.

Det er vigtigt. Men det kan også være svært at holde trit med det hele og kompliceret at skulle sætte sig ind i regler og vejledninger. Derfor har Fiskeriets Arbejdsmiljøråd lavet en række videoer, der i kort og enkel form, guider igennem de forskellige områder.

– Video er en mere simpel måde at få serveret budskaber på, end hvis man skal læse en masse tungt materiale. For fiskere, der har en travl hverdag, er det en mere oplagt kommunikationsform. Videoer møder vi jo alle steder i dag, så de fleste er hjemmevant med mediet, siger Flemming Nygaard Christensen, der er direktør i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.

Korte og enkle videoer

Videoerne fortæller eksempelvis, hvordan en støjmåling foregår, hvad man skal tjekke ved redningsdragten, eller hvad man skal huske, når man er ombord på enmandsbetjente fartøjer. De skal være med til at gøre det mere sikkert for fiskere at gå på arbejde og i det hele taget gøre hverdagen lettere.

Et eksempel på en video kan være ‘sikker start på nyt job.’ Den gennemgår alt det, man skal huske, når man tager imod en ny mand på fartøjet.
De fleste videoer varer 2-3 minutter, så “man kommer ikke til at blive låst længe til skærmen,” som Flemming Nygaard Christensen siger:

– Budskaberne bliver ikke pakket ind i en masse unødvendige ord, men giver hurtigt svar på: hvad, hvorfor, hvornår og hvordan. De kommunikerer i et klart, tydeligt og kortfattet sprog, der er let at forstå.

Hjælp i hverdagen

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd har valgt at bruge kræfter på video-formatet, fordi det er det, mange bruger i dag – både når de skal have underholdning og information. Med optagelser fra fiskernes eget miljø og med personer, som vil være velkendte for mange, informerer man på en enkel måde.

– Der bliver stadig mere man skal forholde sig til af regler og krav, og det er det, vi prøver at lette med de her videoer. Vi håber at kunne hjælpe folk i deres hverdag.  Det kan være med at huske, hvordan en støjmåling foregår, eller hvad de skal tjekke op på inden syn, siger Flemming Nygaard Christensen.

Ofte vil man først få brug for videoerne i aktuelle situationer. Det kan være, når det er tid til syn eller i forbindelse med APV. Sidder man måske alligevel med mobilen eller er på nette, på vej ud på havet, kan man jo let lige orientere sig i en video, hvis der er noget man lige mangler at blive opdateret på.

– På den måde håber vi at kunne få skabt en sikkerhedskultur, hvor man løbende får tjekket op og bliver mere bevidst om, hvor man skal sætte ind. Det er vigtigt at sikkerhedsforhold kommer ind under huden, siger Flemming Nygaard Christensen.

Indstik hvor alt er samlet

Videoerne ligger på Youtube og kan tilgås via Fiskeriets Arbejdsmiljøråds hjemmeside eller ved at scanne QR-koderne bragt her i Fiskeritidende.
Senere på efteråret kommer der et større indstik til Fiskeritidende, hvor det hele bliver samlet.

– Så kan man tage indstikket med sig og have det liggende i fartøjet, så det bliver lige til at gå til, siger Flemming Nygaard Christensen.

Fiskeriets Arbejdsmiljøråd vil løbende producere flere videoer om aktuelle og væsentlige emner.

Download indstik her »